Physio.gr

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 09:18

ΕΜΦΥΤΗ ΜΝΗΜΗ (ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΜΝΗΜΗ)

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Έμφυτη μνήμη (ασυνείδητη μνήμη)

Brain fractal

“Έμφυτη” ή “διαδικαστική μνήμη” ονομάζεται η ασυνείδητη μνήμη μας, εκείνη που «θυμάται» τις δεξιότητές μας.

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν το σφουγγάρι. Είναι εύπλαστος και προσαρμόζεται συνεχώς στα εισερχόμενα ερεθίσματα, ενισχύοντας τις υπάρχουσες νευρωνικές συνδέσεις και δίκτυα, μια διαδικασία που ονομάζεται “Long-Term Potentiation (LTP)”, ή “Μακροχρόνια ενίσχυση”.

Πολλές φορές κάνουμε κάποιες συνηθισμένες κινήσεις ασυνείδητα, γιατί οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν αποτυπωθεί στην “έμφυτη μνήμη” μας. Είναι, δηλαδή, πληροφορίες που μπορούν να ανακληθούν ασυνείδητα και αβίαστα. Ονομάζεται, επίσης, “διαδικαστική μνήμη” και πρόκειται για τηνασυνείδητη μνήμη δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα η χρήση αντικειμένων ή κινήσεων του σώματος (οδήγηση, ρίψη μπάλας, παίξιμο της κιθάρας, κ.ά.)˙ μνήμη που δεν μπορεί να ανακληθεί συνειδητά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στην έμφυτη μνήμη μας αποκτώνται συνήθως μέσω της καθημερινής πρακτικής και επανάληψης, αποτελούν αυτόματες αισθητικοκινητικές συμπεριφορές, βαθιά ενσωματωμένες στο νευρικό σύστημα, που μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε συνηθισμένες κινητικές ενέργειες αυτόματα.

explicit-memories-1

Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πως η έμφυτη μνήμη κωδικοποιείται και αποθηκεύεται κυρίως στην παρεγκεφαλίδα και στον κινητικό φλοιό, που εμπλέκονται με τον κινητικό έλεγχο, ενώ η συνειδητή μνήμη κωδικοποιείται κυρίως στον ιππόκαμπο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να επιταχύνουμε την διαδικασία αποθήκευσης κινήσεων στην έμφυτη μνήμη, ενισχύοντας τα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών μας.

Ο θεωρητικός των ΜΜΕ Marshall McLuhan, στο κλασσικό βιβλίο του “Understanding Media", αναφέρει: «…the medium is the message». Δηλαδή, « ...το μέσο είναι το μήνυμα». Με απλά λόγια, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο άτομο που λαμβάνει τις πληροφορίες ο τρόπος με τον οποίο του μεταδίδονται, παρά αυτές καθαυτές οι πληροφορίες.

bobo

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποθηκευτούν πληροφορίες στην έμφυτη μνήμη είναι μέσω μορφών πολλαπλών πολυμέσων που περιλαμβάνουν την αφή, οπτικές, ηχητικές και άλλες αισθητηριακές εισόδους. Η προσθήκη συναισθήματος στις συνεδρίες διεγείρει περαιτέρω την λειτουργία τής αμυγδαλής τού εγκεφάλου, διευκολύνοντας τις πληροφορίες να αποθηκεύονται πιο γρήγορα από την συνειδητή μνήμη στην έμφυτη.

 

 

Διαβάστηκε 1169 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 08:39
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6246 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ treatments Manual Therapy ΕΜΦΥΤΗ ΜΝΗΜΗ (ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΜΝΗΜΗ)