Physio.gr

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 06:38

H ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»

Άρθρο της 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το καθημερινό άγχος και η ένταση διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων. Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς αντιδρούμε σε αυτά. Η τεχνική της λεμφικής μάλαξης διευκολύνει και ανακουφίζει από διαταραχές το λεμφικό σύστημα, το χαλαρώνει και το αναζωογονεί βοηθώντας το σώμα στην ανάκτηση της χαμένης του ζωτικότητας.

 ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ


Η καλή κυκλοφορία της λέμφnew1ου είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ανανέωση των κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η λέμφος καθαρίζει τους ιστούς από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, στη συνέχεια περνά και φιλτράρεται μέσα από τους λεμφαδένες, ενώ τέλος ενώνεται με τη φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά.
Λεμφική παροχέτευση είναι η διευκόλυνση της λεμφικής κυκλοφορίας μέσω ειδικών χειρισμών μάλαξης και ενδείκνυται στην αντιμετώπιση αρκετών  μορφών οιδήματος. Η λεμφική μάλαξη είναι εξαιρετικά αναζωογονητική και προκαλεί χαλάρωση, σωματική και ψυχική ευεξία, καθώς καταπολεμά το καθημερινό άγχος.
Οι θεραπευτές που ασκούν τη λεμφική μάλαξη έχουν εκπαιδευτεί να εξακριβώνουν το συγκεκριμένο ρυθμό της κυκλοφορίας της λέμφου. Αξιολογούν και εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο στα μέτρα του κάθε ατόμου.
Ο καθένας, όμως, μπορεί να επωφεληθεί από τα ευεργετικά αποτελέσματα της λεμφικής μάλαξης, δοκιμάζοντας μόνος του στον εαυτό του τις απλές θεραπευτικές κινήσεις που περιγράφονται στη συνέχεια. Πρόκειται για κινήσεις που  προσφέρουν μεγάλη χαλάρωση, καθώς βοηθούν στην κυκλοφορία της λέμφου. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι ήπιοι και αργοί, καθώς τα λεμφικά αγγεία είναι ελαστικά και επιφανειακά. Αρχίζουν από την περιφέρεια και καταλήγουν κεντρικά.

Τι να κάνετε:

1. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην κλείδα, μακριά από το κέντρο του λαιμού. Τα δάχτυλα πρέπει να ακουμπούν ελαφρώς το σώμα σας, «βλέποντας» προς τα πάνω. Με απαλές κινήσεις, ακουμπήστε ολόκληρα τα δάχτυλά σας  ώστε να πιέζουν ήπια το σώμα με κατεύθυνση προς το κέντρο του, για 3 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ακολουθήστε την αντίθετη κατεύθυνση, για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές.

new2
 

2. Ξαπλώστε αναπαυτικά και ακουμπήστε ολόκληρη τη παλάμη σας στη περιοχή της μασχάλης. Με απαλές κινήσεις, εκτελείτε στατικούς κύκλους με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της μασχάλης. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new3
 

3. Συνεχίστε να εκτελείτε ήπιους στατικούς κύκλους στο πλάι του σώματος - στο ύψος του στήθους- με κατεύθυνση προς τα κάτω. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new4

4. Τοποθετήστε και τις δύο παλάμες σας στη βουβωνική περιοχή και εκτελέστε απαλές πιέσεις προς την εσωτερική πλευρά. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new5
 
5. Συνεχίστε τοποθετώντας και τις δύο παλάμες στην εσωτερική περιοχή της κοιλιακής χώρας και κάντε ήπιους στατικούς κύκλους με φορά προς το κέντρο της κοιλιάς. Επαναλάβετε 4, ή περισσότερες φορές και στις δύο περιοχές του σώματος.

new6
 

Πηγές

Lymphedema Management by Joachim Zuther

Διαβάστηκε 8636 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 08:19
Αθηνάς Κατσιμήτρου - Τιγγινάγκα, Mld/Cdt

Ειδικός Λεμφικής Παροχέτευσης με εξειδίκευση στη τεχνική του Dr. Vodder:

    Zentrum für Manuelle Lymphdrainage, GER
    Myotherapy College of Utah, USA
    Natural Health Science, GR
    Diagnosis & therapy of Lymphedema, International Alliance of Healthcare Educators, Fl.-USA

Ειδικός Ολιστικής Μάλαξης, Natural Health Science, GR

Μέλος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας

Περισσότερα ..»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6474 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ H ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ»