Physio.gr

Σάββατο, 31 Μαΐου 2003 00:00

Θεραπεία Σιαμαίων διδύμων από την Αίγυπτο

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Θεραπεία Σιαμαίων διδύμων από την Αίγυπτο


Ο Dr John Upledger εμπνευστής της Κρανιοιερής Θεραπείας, βοήθησε προετοιμάζοντας 15 μηνών σιαμαία από την Αίγυπτο για πιθανή επέμβαση αποχώρησης. Τα δύο μωρά ο Ahmed και ο Mohamed Ibrahim, είναι ενωμένα στην στεφάνη του κεφαλιού.
Τα δίδυμα γεννήθηκαν στις 2 Ιουνίου 2002, από την γυναίκα ενός εργάτη σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Βόρειας Αιγύπτου. Ένα χρόνο αργότερα τα μωρά μαζί με τους Αιγυπτίους γιατρούς πήγαν στο Texas για να εκτιμηθούν από την ομάδα ειδικών στο North Texas Hospital for Children. Σύμφωνα με τον χειρουργό Dr Kenneth Salyer, ενώ σε ένα μεγάλο βαθμό οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι χωριστά, η ένωση των κεφαλιών είναι εκτεταμένη, περιλαμβάνοντας τα αγγεία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η επέμβαση να είναι ιδιαίτερα τραυματική, παρόλο που ο διαχωρισμός θα είναι επιτυχής.
“Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία έχει βοηθήσει σημαντικά αυτά τα παιδιά”, λέει η Sally Fryer, PT, CST, η φυσικοθεραπεύτρια που μαζί με τον Dr. Upledger, εφάρμοσαν την θεραπεία στο Dallas. “Η αρχική εκτίμηση έδειξε μερικά προφανή νευρολογικά σημεία, όπως ευαισθησία στις κινήσεις, ελάττωση της κινητικότητας και αυτόματη θέση άμυνας. Το μεγαλύτερο ήταν περισσότερο αδύνατο και περισσότερο παθητικό. Το μικρότερο προσπαθούσε να σηκωθεί στα χέρια και στα γόνατα αλλά δεν τα κατάφερνε. Με το τέλος της πρώτης θεραπείας τα δίδυμα χαμογελούσαν παίζοντας μεταξύ τους, βγάζοντας ήχους. Μετά από θεραπεία τριών εβδομάδων στο Dallas, τον Αύγουστο του 2002, έκαναν ανεξάρτητες κινήσεις και γελούσαν. “Δεν είχα δουλέψει ποτέ ούτε είχα δει ποτέ σιαμαία, έτσι δεν είχα ιδέα τι πρόκειται να νοιώσω, μέχρι που ακούμπησα τα χέρια μου πάνω τους”, είπε ο Dr. Upledger. Η θεραπεία διαρκούσε 11/2 ώρα καθημερινά. Δύο θεραπευτές ακουμπούσαν το ιερό οστούν του κάθε μωρού, ενώ ο Dr. Upledger εργαζόταν στην ένωση των κεφαλιών, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει την κίνηση των υγρών, διευκολύνοντας την αποσυμπίεση. “Μόλις κατάφερα να δημιουργήσω λίγο χώρο εκεί μέσα, άρχισαν να στρέφουν τα κεφάλια τους μακριά το ένα από το άλλο και το αισθητικό τους σύστημα να ανταποκρίνεται καλύτερα”, σχολίασε ο Dr. Upledger. 
Το μικρότερο τελικά άρχισε να τρώει και να έχει καθημερινές κινήσεις στο έντερο. “Έχουμε παρατηρήσει κάποια σχισμή να αρχίζει να διαμορφώνεται μεταξύ των κεφαλιών. Πριν υπήρχε μια επίπεδη περιοχή, τώρα μπορούμε να διακρίνουμε ένα δακτυλίδι γύρω από το κρανίο, σαν να προσπαθούν να χωριστούν από μόνα τους. Ακόμα και χωρίς επέμβαση έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές”, τόνισε η Fryer.

Τα δύο αγόρια ήταν προγραμματισμένα να ακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα θεραπείας στο ινστιτούτο του Upledger στο Palm Beach Garden στην Florida των Η.Π.Α., την εβδομάδα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου. Ο σκοπός της θεραπείας ήταν να απελευθερώσει τους περιορισμούς στις μεμβράνες και σε όλες τις κατασκευές γύρω από τον εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό, βοηθώντας το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα να λειτουργήσει στο μέγιστο της αποτελεσματικότητας του, ενθαρρύνοντας τα σώματα των μωρών να αρχίσουν να διαχωρίζουν τα αγγεία που μοιράζονταν. 
Το κόστος αυτής της θεραπείας καλύφθηκε από δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, The Upledger Foundation και World Craniofacial Foundation.

Η θεραπεία παράλληλα με την δουλειά που γίνονταν στο κρανίο, περιελάμβανε εργασία σε κάθε λειτουργικό σύστημα ξεχωριστά. Πρώτα στο συκώτι, μετά στην σπλήνα, την καρδιά και τους πνεύμονες, ώστε να μάθουν να λειτουργούν ξεχωριστά. Στην συνέχεια στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και το κρανιοιερό σύστημα. Μετά την θεραπεία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Ο Dr. Mambouh Abou el-Hassan, γιατρός των μωρών από το Καΐρο, είπε: “Είμαι γιατρός και δύσπιστος σε τέτοιες θεραπείες, αλλά όταν βλέπεις την βελτίωση με τα ίδια σου τα μάτια πώς να το αρνηθείς”.

Όταν ο Ahmed και ο Mohamed γύρισαν στο Dallas, συνέχισαν την θεραπεία τους με την ομάδα της Sally Fryer, τρεις φορές την εβδομάδα. Τώρα στέκονται με την βοήθεια θεραπευτικής μπάλας, ρίχνουν βάρος στα πόδια τους, σπρώχνουν την μπάλα κάνοντας αιώρηση, ενώ και τα δύο έχουν ζωηρέψει και έχουν γίνει κοινωνικά.

Η απόφαση για τον διαχωρισμό τους δεν έχει παρθεί ακόμα, καθώς οι γιατροί περιμένουν τις καλύτερες συνθήκες για επιτυχία, αλλά και τον πατέρα τους που θα έχει την τελική απόφαση. 
Ο Dr Upledger προγραμματίζει να επισκεφθεί τα μωρά ώστε να τα προετοιμάσει για την διαδικασία του διαχωρισμού, ενώ έχει προσκληθεί να παραβρίσκεται στο χειρουργείο.


CranioSacral Therapy
PALM BEACH GARDENS TEAM TO TREAT 
CONJOINED EGYPTIAN TWINS

ΚρανιοΙερή Θεραπεία
Ομάδα PALM BEACH GARDEN για την θεραπεία
Σιαμαίων διδύμων από την Αίγυπτο

Διαβάστηκε 57992 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 11:14
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 4149 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝευρικοΥ ΣυστΗματος Νευραλγία Τριδύμου Κρανιοιερή θεραπεία Θεραπεία Σιαμαίων διδύμων από την Αίγυπτο