Physio.gr

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2003 00:00

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ή ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ή ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

 


overuse

Το σύνδρομο της υπερκόπωσης στις αρθρώσεις, όπως το αναφέρει και ο όρος, είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης τους. Με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στην άκρα χείρα, στον καρπό και στον βραχίονα. Βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος.

Συμπτώματα της υπερκόπωσης των αρθρώσεων μπορεί να είναι επίσης: το μυρμήγκιασμα, η μυϊκή αδυναμία, το μούδιασμα, το οίδημα και η δυσκαμψία. Ο τραυματισμός δεν προκαλείται μόνο από την συνεχόμενη επανάληψη κάποιας κίνησης, αλλά μπορεί να προκληθεί αν το μέλος του σώματος δεν είναι προετοιμασμένο με κάποιον τρόπο για παρατεταμένη δραστηριότητα, ή για συνδυασμένες κινήσεις με αντίσταση, ή ακόμη να προκληθεί από κακή στάση.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις υπερκόπωσης ή υπερχρήσης των αρθρώσεων είναι:

-        Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα μονοπάτι κάτω από τον καρπιαίο σύνδεσμο στον καρπό, που περιλαμβάνει το Μέσο Νεύρο και τους τένοντες των καμπτήρων των δακτύλων. Η υπέρχρηση μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο έλυτρο (την μεμβράνη που περιβάλει τον τένοντα). Το οίδημα πιέζει το Μέσο Νεύρο με αποτέλεσμα μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ή πόνο που ξεκινά από τον καρπό και προβάλλει στον αντίχειρα και τα πρώτα τρία δάκτυλα, ή μπορεί ακόμα να προβάλλει -αντίθετα- μέχρι τον αγκώνα. Συνήθως τα συμπτώματα επιδεινώνονται την νύκτα.

-        Επικονδυλίτιδα αγκώνα ή τέννις elbow: Ο συνδυασμός της περιστροφής τού καρπού παράλληλα με αντίσταση, όπως όταν παίζουμε tennis ή golf, ή απλά η χρήση κατσαβιδιού μπορεί να προκαλέσουν μία μορφή επικονδυλίτιδας. Ο πόνος ξεκινά κοντά στον αγκώνα και μπορεί να προβάλλει εμπρός ή πίσω από το αντιβράχιο.

-        Τενοντοπάθεια: Ονομάζεται η φθορά στο κολλαγόνο του τένοντα μετά από υπερβολική δραστηριότητα στον καρπό, στον αγκώνα, ή στον ώμο.

-        Εκτινασσόμενος δάκτυλος, ή Trigger finger: Όταν προκαλείται η αίσθηση της διακεκομμένης κίνησης στην κάμψη των δακτύλων. Εμποδίζεται η ομαλή διολίσθηση του τένοντα στο έλυτρο, εξαιτίας οιδήματος.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υπερκόπωσης ή υπερχρήσης των αρθρώσεων, όπως και σε κάθε περίπτωση πάθησης, θα πρέπει να είναι άμεση, προκειμένου ο πάσχων αφενός να ανακουφιστεί και αφετέρου να μην μετατραπεί το πρόβλημα σε χρόνιο.

 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ice21) Εφαρμογή πάγου για να μειωθεί ο πόνος. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστείτε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
2) Ανάπαυση. Το σύνδρομο μπορεί να υποχωρήσει αν σταματήσει ο μηχανισμός που το προκάλεσε. Μπορεί να χρειασθούν αρκετές εβδομάδες για να σταματήσει ο πόνος εντελώς.
3) Νάρθηκες. Ένας άλλος τρόπος να σταματήσει ο πόνος είναι η εφαρμογή ναρθηκών, ώστε να προστατεύεται το μέλος από υπερβολικές κινήσεις. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή του την ημέρα, καλό είναι να εφαρμόζεται στην διάρκεια της νύκτας ώστε να συγκρατείται το μέλος σε ουδέτερη θέση. 

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - MANUAL THERAPY 

Η αντιμετώπιση με Φυσικοθεραπεία – Manual Therapy, περιλαμβάνει τρεις βασικές φάσεις: 

-        Ανακούφιση: Η πρώτη φάση της θεραπείας έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει ή να εκμηδενίσει την σοβαρότητα της ενόχλησης, σταθεροποιώντας την κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα. Χρησιμοποιούνται παράλληλα θεραπευτικά μέσα, όπως Tecar (ραδιοσυχνότητες), Soft Laser, TENS, θεραπευτικός υπέρηχος κ.ά. Η συχνότητα της θεραπείας είναι καθημερινή. 

-        Αποκατάσταση: Οι σκοποί αυτής της φάσης είναι να ισχυροποιηθεί το μυϊκό σύστημα, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα τού μέλους και να ολοκληρωθεί η επούλωση των τραυματισμένων ιστών. Συνεχίζεται η εφαρμογή θεραπευτικών μέσων με μηχανήματα. Η συχνότητα της θεραπείας μπορεί να γίνει τρεις φορές την βδομάδα. Ολοκληρώνεται με ασκήσεις στο σπίτι, οδηγίες διατροφής και προσπάθεια τροποποίησης των καθημερινών ασχολιών, σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής.


Διατήρηση – Πρόληψη: Η τρίτη, και τελική, φάση είναι σχεδιασμένη για να βελτιώσει την υγεία και την λειτουργικότητα της περιοχής, προφυλάσσοντας από τον μηχανισμό που προκάλεσε τον αρχικό τραυματισμό. Η συχνότητα της θεραπείας καθορίζεται από τον θεραπευτή. 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΑΣ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

Η καλύτερη φροντίδα για το σύνδρομο υπερκόπωσης αρθρώσεων είναι η πρόληψη. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλό θα είναι να ακολουθούνται τα εξής:

-        golf elbowΔιατάσεις: Πριν ξεκινήσετε μία κουραστική επαναλαμβανόμενη εργασία, να κάνετε διατάσεις στους μύες των ώμων, του βραχίονα και των χεριών. Ακολουθείτε το πρόγραμμα των ασκήσεων που σας υπέδειξε ο θεραπευτής σας.

-        Σωστή στάση και θέση του σώματος: Προσαρμόστε την θέση του σώματος σωστά και λειτουργικά στην διάρκεια της κουραστικής και επαναλαμβανόμενης δραστηριότητάς σας.

-        Εναλλαγές: Εναλλαγές στις δραστηριότητες.

-        Διαλείμματα: Να κάνετε διάλειμμα από τις δραστηριότητες, τουλάχιστον, κάθε μία ώρα.

-        STOP: Να σταματήσετε την δραστηριότητα που κάνετε με την πρώτη εμφάνιση του πόνου.

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η τακτική επανεκτίμηση της κατάστασης αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. 
Θα πρέπει να αναφέρετε όλες τις αλλαγές που αισθάνεστε μέσα από την διαδικασία της θεραπείας.  Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές, ώστε πάντοτε να λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις για την μελλοντική σας φροντίδα.
Άλλωστε, η κατανόηση του προβλήματος είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία.

 

Διαβάστηκε 17369 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 20:23
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ! »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5121 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Προβλήματα Αρθρώσεων Ανω άκρα ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ή ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ