Physio.gr

Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 14:27

ΟΥΛΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ - ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ και ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ουλώδης ιστός, συμφύσεις και νευρικός πόνος

scar-tissue-and-massage

SCARΟ ουλώδης ιστός είναι η απάντηση του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού σε βλάβη των ιστών. Το ινώδες υλικό της επούλωσης αποτελείται από την ίδια πρωτεΐνη (κολλαγόνο)με τον ιστό που αντικαθιστά, αλλά στερείται της υπεριώδους απορρόφησης, αιματικής κυκλοφορίας και ευελιξίας - ελαστικότητας του αρχικού ιστού. Αντί του τυχαίου σχεδιασμού καλαθοπλεκτικής που βρίσκουμε στον φυσιολογικό ιστό, ο ουλώδης ιστός σχηματίζεται από μια παραμορφωμένη ευθυγράμμιση των εγκαρσίων δεσμών που δεσμεύονται προς μια μόνο κατεύθυνση.

Ο νευρικός ιστός, χρειάζεται κίνηση,ενώ έχει την ιδιότητα και τη δυνατότητα να ολισθαίνει. Εάν ένα νεύρο διέρχεται μέσα από έναν ουλώδη μυϊκό ιστό, περιτονία, ή σπλαχνικό ιστό,το εγκλωβισμένο νεύρο μπορεί να στριμωχθεί ή να τραβηχτεί από την ουλή, προκαλώντας τη μετάδοση επώδυνων ερεθισμάτων προς τον εγκέφαλο.

Ο ουλώδης ιστός στη πραγματικότητα είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος. Οι συμφύσεις, δηλαδή ανώμαλες ινώδεις συνδέσεις - κόλλημα των οργάνων με τους περιβάλλοντες ιστούς (δεν συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες), αντιπροσωπεύουν έναν από τους αρχέγονους μηχανισμούς άμυνας του σώματος.

Screen-Shot-2017-06-08-at-1.17.56-PM-300x225-1

 

Για παράδειγμα μετά από καισαρική τομή δεν είναι ασυνήθιστο οι συμφύσεις που δημιουργούνται να εγκλωβίσουν τα γειτονικά νεύρα -το υπογάστριο και το αιδοιϊκό πλέγμα- τα οποία νευρώνουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Αποτέλεσμα είναι να προκαλείται πόνος που μιμείται τον πόνο από κυστίδια. Σε αυτή τη περίπτωση αν πιέσουμε σταθερά την ουλή στο C-section θα αισθανθούν καύσο στην ουρήθρα.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πόνος που προκαλείτε από μια ουλή, μπορεί να ακτινοβολεί μακριά από το σημείο που βρίσκεται.

 

 

Ο τραυματισμός δεν είναι η μοναδική αιτία πρόκλησης ουλώδους ιστού. Στην κλινική μας πράξη, συχνά ψηλαφούμε ινώδη συνδετικό ιστό σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα: σε σύνδρομο πελματαίας απονεύρωσης, σε τενοντοπάθεια, σε πόνο στο πέταλο των στροφέων του ώμου, σε ωλένια νευρίτιδα αλλά και σε χειρουργικές επεμβάσεις στη περιοχή της μέσης.

Screen-Shot-2017-06-23-at-2.43.09-PM-1Για να λυθούν οι συμφύσεις απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση, καθώς το σώμα, από μόνο του, δεν διαθέτει μηχανισμό κινητοποίησης. Παρόλο που διαθέτει, σε κάποιο βαθμό, την ικανότητα προσαρμογής στις συμφύσεις, αυτό δεν αποτρέπει την δυσλειτουργία της περιοχής. Υπάρχουν πολλές και καλές τεχνικές χειροθεραπείας για την αντιμετώπιση των συμφύσεων. Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, τόσο πιο ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι παλαιότερες ουλές δεν έχουν ελπίδα.

Ο θεραπευτικός στόχος είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας, βελτιώνοντας την ελαστικότητα, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτόν τον μεταβολισμό και την ιδιοδεκτικότητα στη περιοχή ή το όργανο.

Σλαχνική κινητοποίηση

"Ο σκοπός της Σπλαχνικής Κινητοποίησης είναι να αναδημιουργήσει, να εναρμονίσει και ενισχύσει την ιδιοδεκτική επικοινωνία στο σώμα, ώστε να βελτιώσει τον εσωτερικό (ρυθμιστικό) μηχανισμό του, για καλύτερη υγεία" Jean-Pierre Barral, D.O.

Ο όρος "Σπλαχνική" αναφέρεται στα εσωτερικά όργανα του σώματος (σπλάχνα), όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά, τα έντερα κ.α. Σπλαχνική Κινητοποίηση είναι μια ήπια, δια των χειρών μέθοδος θεραπείας, που ενισχύει/βοηθά τη δυνατότητα του σώματος να απεμπλακεί από περιορισμούς (π.χ. ινώδης συμφύσεις) αλλά και τις επιπτώσεις ανθυγιεινών συνηθειών, που προκαλούν πόνο και δυσλειτουργία. Η Σπλαχνική Κινητοποίηση δεν εστιάζει αποκλείστηκα και μόνο στη περιοχή του πόνου ή της δυσλειτουργίας, αλλά αξιολογεί συνολικά το σώμα αναζητώντας τη πηγή του προβλήματος. Ο εκπαιδευμένος θεραπευτής, ανιχνεύει διαφοροποιημένες ή μειωμένες κινήσεις στα σπλάχνα, καθώς και μεταβολές περιοριστικού τύπου σε ολόκληρο το σώμα, για να εφαρμόσει στη συνέχεια επιλεγμένες τεχνικές Σπλαχνικής κινητοποίησης. Η Σπλαχνική κινητοποίηση αποκαθιστά τη δυνατότητα του σώματος να προσαρμόζεται και να αυτορρυθμίζεται (ομοιόσταση), δηλαδή ενισχύει τον μηχανισμό αντίδρασης του σώματος σε κάθε μεταβαλλόμενο συνδυασμό βιοχημικών, βιομηχανικών και ψυχοκοινωνικών επιβαρυντικών παραγόντων, οι οποίοι συνεχώς προβάλλουν απαιτήσεις που περιγράφουμε κατά περίπτωση ως "βάρος", "πίεση" ή "άγχος". Από τη διάρκεια, την ένταση, τις απαιτήσεις, την επιμονή ή τα διαλείμματα των επιβαρυντικών παραγόντων, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντίδρασης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τελική επίδραση στην υγεία και την λειτουργικότητα, τόσο σε τμηματικό επίπεδο, όσο γενικά στον οργανισμό.

IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization)

IASTM

Η τεχνική IASTM χρησιμοποιεί ειδικά μεταλλικά εργαλεία με σκοπό τη βελτίωση της κίνησης και την ελάττωση του πόνου μέσω της απελευθέρωσης Μυοπεριτονιακών συμφύσεων και ουλώδη ιστού από τραυματισμούς (πηγή: Arthro IASTM tools).

ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ - MYOFASCIAL RELEASE

how-to-soften-scars-massageΧειρισμοί που εστιάζουν στην απελευθέρωση της τάσης, των συμφύσεων ή του περιορισμού στα μαλακά μόρια, όπως είναι οι μύες και η περιτονία. Η περιτονία είναι ιστός που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το βοηθά να διατηρήσει την μορφή του. Έτσι, οποιοσδήποτε περιορισμός στη περιτονία είναι δυνατόν να προκαλέσει τάση, η οποία μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στο σώμα.

Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η τάση ή συμφύσεις στα μαλακά μόρια περιορίζουν την κινητικότητα, προκαλούν προσαρμογές στη κίνηση, αλλαγή στη λειτουργικότητα της περιοχής και τελικά την πρόκληση συμπτωματολογίας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την συμπίεση ή ερεθισμό του ωλένιου νεύρου στη περιοχή του αγκώνα ή του καρπού ή και στα δυο! Το αποτέλεσμα της συμπίεσης είναι οι μαλακοί ιστοί που περιβάλλουν το νεύρο να χάσουν την ελαστικότητα τους, να προκληθούν συμφύσεις που με την σειρά τους προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στον ήδη διαταραγμένο νευρικό ιστό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο επιβάρυνσης που ανατροφοδοτείται.

Ο στόχος της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης είναι να απελευθερώσει τις συμφύσεις, να μειώσει την τάση, να διατείνει και να χαλαρώσει τη περιτονία, έτσι ώστε και οι άλλες γειτονικές δομές να μπορούν κινούνται πιο ελεύθερα, να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα στη περιοχή και τελικά να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συμπτωματολογία του ασθενή.

ΠΗΓΕΣ

1. Jonathan A. Sherratt, "Mathematical Modeling of Scar Tissue Formation," Department of Mathematics, Heriot-Watt University (2010).
2. Raúl Martínez Rodríguez and Fernando Galán del Río, "Mechanistic Basis of Manual Therapy in Myofascial Injuries. Sonoelastographic Evolution Control," Journal of Bodywork and Movement Therapies 17, no. 2 (2013): 221–34.
3. physio.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΟΥΛΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ

Διαβάστηκε 12668 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 13:28
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3782 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Περιτονία- Fascia ΟΥΛΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ - ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ και ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ