Physio.gr

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 00:00

ΘΩΡΑΚΙΚΟ-ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Πόσο σημαντική είναι στη χαμηλή οσφυαλγία; (Maigne’s syndrome)

Άρθρο του 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΘΩΡΑΚΙΚΟ-ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

 Πόσο σημαντική είναι στη χαμηλή οσφυαλγία; 

(Maigne’s syndrome)

 

lumbarsacral

 

Έχει παρατηρηθεί, ότι η θωρακικό- οσφυϊκή ένωση είναι σχεδόν πάντα δύσκαμπτη στους ασθενείς με πόνο χαμηλά στη μέση. Για πολλούς θεωρείτε μια αντιστάθμιση, κάτι που πρέπει να σημειωθεί και ίσως να αντιμετωπισθεί, αλλά όχι ο βασικός περιορισμός, δεν αποτελεί δηλαδή τη πηγή του οσφυϊκού και πυελικού πόνου. Εκ των υστέρων αυτή η αντίληψη κρίνεται ως λάθος. Η δυσλειτουργία σε αυτή την ένωση είναι κρίσιμη και μπορεί να είναι η άμεση πηγή για την χαμηλή οσφυαλγία.

Τα δερματικά νεύρα είναι υπεύθυνα για την αισθητική νεύρωση στο δέρμα. Γενικά θεωρούνται μόνο αισθητικά νεύρα, αλλά μπορεί να είναι και κινητικά για κάποιους ιστούς στο δέρμα όπως είναι οι ιδρωτοποιοί αδένες. Τα αισθητικά δερματικά νεύρα μπορεί να διεγερθούν και να προκαλέσουν προβαλλόμενο πόνο σε περιοχές που απέχουν από τη περιοχή προέλευσης τους.

Ο Robert Maigne, είναι Γάλλος ιατρός που ασχολείται με μυοσκελετικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων χειρισμών κινητοποίησης (mobilization) και εγχύσεων. Άρθρα του είναι διαθέσιμα για αναζήτηση στην ιστοσελίδα: French Society of Orthopedic and Osteopathic Manual Medicine. Επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνω θωρακικοί πόνοι προέρχονται από την κατώτερη αυχενική μοίρα. Όταν ρωτήθηκε αν το κάτω θωρακικό σύνδρομο είναι ένα σύνδρομο των σπονδυλικών αρθρώσεων (facet syndrome), απαντά τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές πηγές πόνου γύρω από μια άρθρωση, όχι μόνο η ίδια η άρθρωση, «…εμείς δεν γνωρίζουμε πραγματικά την ακριβή πηγή, αλλά ξέρουμε πώς να αξιολογήσουμε και να θεραπεύσουμε…».

Στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος περιγράφει το σύνδρομο Maigne (Maigne’s syndrome) ως μονόπλευρη χαμηλή οσφυαλγία, που λανθασμένα αποδίδεται σε οσφυοϊερή προέλευση. Μπορεί να συνυπάρχουν σύνδρομα πόνου στην κοιλιά, στους όρχεις ή γυναικολογικοί πόνοι, που σχετίζονται με την θωρακικό – οσφυϊκή ένωση ή σε διέγερση των νεύρων από το Ο2-Ο3 νευρολογικό επίπεδο, και το πλευρικό μηριαίο δερματικό νεύρο. Ο Maigne αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής ποτέ δεν παραπονείται για πόνους στη θωρακικό – οσφυϊκή ένωση, ενώ συνήθως οι ακτινογραφίες δεν συνεισφέρουν στη διαδικασία αξιολόγησης.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Το ανώτερο δερματικό νεύρο εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη στη θωρακικό-οσφυϊκή ένωση και παρέχει αισθητικότητα στην κάτω οσφυϊκή περιοχή και το γλουτό. Ο Maigne επισημαίνει ότι η αισθητική νεύρωση στα λαγόνια, στους ιστούς πάνω από τη κατώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τη πύελο, προέρχονται από τα ανώτερα δερματικά νεύρα, τα οποία εξέρχονται μεταξύ Θ10 και Ο2 (ισχυρίζεται, ότι ενώ τα βιβλία ανατομίας αναφέρουν πως η νεύρωση στη γλουτιαία περιοχή προέρχεται μόνο από Ο2-Ο3 νευρολογικό επίπεδο, μετά από δικές του ανατομικές έρευνες επιβεβαίωσε την ευρύτερη προέλευση των ανώτερων γλουτιαίων νεύρων). Αυτά τα αισθητήρια νεύρα που εξέρχονται από τη θωρακικό – οσφυϊκή ένωση, κατέρχονται δια μέσου της οσφυϊκής μοίρας, κάνουν διέλευση πάνω από το χείλος της πυέλου για να καταλήξουν μέσα στο γλουτό.

 

lumbarsacral1

 Ένα ιδιαίτερα επώδυνο σημείο στο γλουτό, 7-10 cm πλαγίως της μέσης γραμμής, είναι ακριβώς κάτω από τα λαγόνια ακρολοφία. Ακριβώς πάνω από αυτό το σημείο στο γλουτό είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα από όπου διέρχονται τα νεύρα. Γενικά οι σήραγγες τείνουν να είναι προβληματικές περιοχές προκαλώντας πρόσκρουση στα νεύρα. Αυτό το συγκεκριμένο επώδυνο σημείο, είναι πιθανώς αποτέλεσμα συνδρόμου διπλής πρόσκρουσης. Μια περιοχή πρόσκρουσης φαίνεται να είναι στο σπονδυλικό επίπεδο προέλευσης του δερματικού νεύρου (από Θ10 μέχρι Ο2), αλλά και μια άλλη στη περιφέρεια μέσα στη οστεοϊνώδη σήραγγα. 

Για το λόγο αυτό πολλές τεχνικές manual therapy, έχουν αποτύχει να δώσουν οριστική λύση σε αυτό το επώδυνο σημείο.

 

 

 

 Αξιολόγηση, θεραπεία και επανεκτίμηση πρωτόκολλου για αυτό το σύνδρομο

 

Η πορεία του πλευρικού μηριαίου δερματικού νεύρου, παρέχει αισθητηριακή τροφοδότηση στο μέσο γλουτιαίο μυ και την περιοχή της βουβωνικής χώρας.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Αρχικά εντοπίστε το ακριβές επώδυνο σημείο. Σημειώστε το. Στη συνέχεια, πηγαίνετε μέχρι το Θωρακικό - οσφυϊκή ένωση, αξιολογήστε τη παρασπονδυλική περιοχή μεταξύ Θ10 και Ο2. Ψηλαφίστε, κινητοποιήστε. Επιβεβαιώστε ότι ολόκληρη η περιοχή τείνει να είναι δύσκαμπτη. Εντοπίστε τη φορά της μέγιστης τάσης και τη διεύθυνση της μέγιστης δυσκαμψίας. Συνήθως το πιο συνηθισμένο μοντέλο είναι ο περιορισμός στη έκταση του κορμού και η πλάγια κλίση προς την επώδυνη περιοχή. Αποκαταστήστε τον περιορισμό και τη τάση στη περιοχή με συνδυασμό τεχνικών manual therapy. Επιστρέψτε στο σημειωμένο επώδυνο σημείο του γλουτού και επανεκτιμήστε, θα το βρείτε να είναι λιγότερο ευαίσθητο και πιο μαλακό. Αν απελευθερωθεί αυτό το επώδυνο σημείο, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η θωρακικό-οσφυϊκή ένωση είναι σημαντική για το πρόβλημα του ασθενή.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι συνήθως η δυσλειτουργία μιας περιοχής δεν είναι ποτέ μονόπλευρη, αλλά μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα ο ψοΐτης μυς και το διάφραγμα συναντώνται στην ένωση αυτή. Το ανώτερο δερματικό νεύρο διέρχεται μέσω του ψοΐτη μυ. Αν ο ψοΐτης ή το διάφραγμα δυσλειτουργούν, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ή να ενισχύσουν δυσλειτουργίες σε αυτά τα σπονδυλικά επίπεδα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Web site of the French Society of Orthopaedic and Osteopathic Manual Medicine:
www.sofmmoo.com/english_section/accueil_english_section.htm
2. Interview with Robert Maigne regarding Maigne’s syndrome.
www.maitrise-orthop.com/corpusmaitri/interview/maigne/maigneus.shtml
3. Hammer W. "Superior Cluneal Nerve Entrapment - An Overlooked Cause of Low Back Pain."
Dynamic Chiropractic, May 4, 1998.
4. Additional information on Maigne’s syndrome. www.chiropractic-help.com/maignes-syndrome.html

 

Διαβάστηκε 8222 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 09:14
Φυσικοθεραπευτή Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc

Δραστηριοποιείται στο Κέντρο Λειτουργικής Αποκατάστασης "PHYSIO - η αρμονία στη λειτουργικότητα"

Δούλεψε στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" από 16 Νοεμβρίου 1986 έως 25 Ιουλίου 2018 (από το 1999 έως την ημέρα αποχώρησης του ως Προϊστάμενος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου)

 

ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 116 34 / ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: (0030 210 7220562)
www.physio.gr / www.craniosacral.gr / e-mail: tigis@physio.gr

Περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του physio.gr για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Χαράλαμπου Τιγγινάγκα, MSc
Φυσικοθεραπευτής
ΑΛΚΙΜΑΧΟΥ 3 - 5 / 11634 / ΑΘΗΝΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00-21:00

  • ΤΗΛ: +30 2107220562

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συνδεθείτε με τα κοινωνικά μας δίκτυα "Social Media" και ανακαλύψετε τις νεότερες πληροφορίες

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5006 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αρχική ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜυοσκελετικοΥ ΣυστΗματος Οσφυαλγία ΘΩΡΑΚΙΚΟ-ΟΣΦΥΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Πόσο σημαντική είναι στη χαμηλή οσφυαλγία; (Maigne’s syndrome)